2013. október 25., péntek

Docendo Discimus



Docendo Discimus


...tartja a latin mondás, ami valami olyasmit jelent hogy, tanítva tanulunk. Azaz, úgy tanulunk meg igazán valamit, ha elkezdjük tanítani. Szerinted ez igaz lehet?

Szerintem igen. Legalább is én ezt tapasztalom az élet több területén is. Akár gyakorlati, akár elméleti dolgokról van szó. Akár spirituális, meditatív, akár egyéb "anyagiasabb" dolgokról. Akár tudományosabb, akár művészibb dolgok, akár sport, mezőgazdaság, vagy az élet bármely területéről legyen is szó.

A tanítvány és a mester kapcsolata

Valahol kicsiben mindannyian egyszerre vagyunk mesterek és tanítványok is. Amikor a gyermekedet megtanítod biciklizni, vagy a nagymamát a telefonkészülék használatára, esetleg a szomszédnak beszélsz a komposztálási tapasztalataidról, vagy az angolnyelv tanulásban felfedezett új módszeredről, netán a meditációs tapasztalataidról mesélsz a barátnődnek, ezek a helyzetek mind-mind megkívánják azt, hogy egy picit magadra vedd a Tanító, vagy úgyis mondhatom, a Mester szerepét.

Eközben pedig azt fedezheted fel magadban, hogy minél alaposabban próbálod átadni a tudásodat és a tapasztalatodat, ez annál inkább megköveteli Tőled is azt, hogy egyre jobban elmélyülj az adott terület ismereteiben. Egyre inkább csiszolódjon a tudásod, ezáltal Te is fejlődj, Te is tanulj. Docendo discimus.

Tanítva tanulunk. Miközben átadod a tudásodat, eközben a tudatosságod is erősödik, finomodik. Annak a tudatossága, hogy az adott területtel például mennyire is vagy tisztában. Tudatosíthatod magadban, mi is az amit tudsz, és mi is az amit nem tudsz. És ebben a tudatosságban segítségedre van a "Tanítvány" is, hiszen benne felmerülhetnek olyan kérdések, amiket Te sem tudsz, vagy amik Benned fel sem merültek eddig. Mi lesz ekkor a válasz? Mit tesz vajon ekkor a "Mester"?

Minél mélyebbre ér egy adott területen a "szaktudásod" és az ismereteid, annál több mindent tudsz is ebből átadni másoknak. Sőt, én azt veszem észre, hogy minél többet tudsz egy adott területről, annál inkább tágul annak is a köre, hogy mi az amit még nem tudsz! Mert amíg nem tudsz valamit, nincs benne se elméleti, se gyakorlati tapasztalatod és ismereted, addig azt sem tudod felmérni, hogy igazán mekkora is az adott terület, mekkora is az a "felület", amit még nem tudsz. De amint egy picit is elmerülsz már az adott témában, akkor fedezed fel csak igazán, milyen hatalmas is az a terület ahová beléptél.

Ilyenkor egyben tanítvánnyá is válsz. Olyanná, aki "Mestert" keres magának. Egy "Tanítót", aki segít neki felfedezni az új területet. Ez lehet egy iskola, egy könyv, egy csoport, egy ember, egy CD, vagy bármi. De ilyenkor egyszerre válhatsz önmagad Mesterévé és Tanítványává is egyaránt akár. De persze azért hasznos a külső segítség is. Még a legnagyobb sportolóknak is vannak edzőik. Vezetőknek tanácsadójuk, coach-uk, mentoruk. A legnagyobb professzorok is meghallgatják más professzorok előadásait, hiszen bőven mondhatnak még számukra is újat.

Te, aki ezt a blogot olvasod

Bizony Benned is ott van ez a Mester-Tanítvány dolog, mert valamit keresel. Valamit kutatsz, valamit át szeretnél élni, valamit meg szeretnél tudni, azért vagy itt. Azért hozott a Sorsod erre a blogra, hogy valamit megkapj. Hogy ez meg fog-e történni, azt én nem tudom. Azt tudom csak, hogy amit én át tudok Neked adni, azáltal hogy ezen blog egyszerű és szerény keretei közt igyekszem is ezt megtenni, ezáltal az én tudásom is folyamatosan bővül és csiszolódik, és ezért hálás vagyok Neked! Örülök hogy egyáltalán meghallgatsz, elolvasol, befogadod. Ezáltal én nagyon sokat fejlődök. Docendo Discimus.

A magad módján tegyél így Te is! Az eddig megszerzett tudásodat és élményeidet próbáld átadni másoknak a magad módján, és meglátod mennyit fogsz fejlődni ezáltal Te magad is. Rengeteg mindenben. Tényszerű tudásban, gyakorlati élményekben, emberileg, türelem szempontjából, éleslátás kapcsán, és sok minden egyéb apró, de nagyon is jelentőségteljes finomságban.

Emeld az eddiginél sokkal magasabbra szintre a Tanítványok és Mesterek láncolatának fényét és bölcsességét! És valahogy a klasszikus mondás is úgy tartja, ha távolabbra is láttam másoknál, az azért volt mert óriások vállán álltam...

Keresd meg Te is az "Óriásaidat", állj a vállukra, és nézz jó messzire! Fedezd fel a tájat, gyönyörködj a látványban, és ezáltal keress egy sokkal bölcsebb és boldogabb irányt életed útjának! Majd aztán nyújtsd a kezed, hogy mások is könnyen felálljanak az óriások vállára, és együtt szemléljétek a horizont tágulását, az idő, a lehetőségek, saját magatok, és az élet gyönyörű átalakulását...

Ennyi az üzenet mára,
itt a kolostor sárgásbarnás lombullató,
pihenésre hangolódó, őszi, meditatív udvarán.




Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!